Slovenskí vedci zo SAV a UK získali na Taiwane päť ocenení

04.10.2012 Celý región

Bratislava 3. októbra (TASR) - Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) a z Univerzity Komenského (UK) získali ocenenia za päť technológií na 8. ročníku prestížneho medzinárodného veľtrhu vynálezov a technológií s názvom Taipei International Invention Show and Technomart 2012. Slováci zvíťazili v konkurencii celého sveta.

Na veľtrhu rozhodovala medzinárodná porota expertov na duševné vlastníctvo a z vedeckých a patentových inštitúcií Taiwanu, Japonska, Veľkej Británie a Švajčiarska. Zlatú medailu získal Ústav polymérov SAV za biologicky degradovateľné a kompostovateľné polyméry s vysokou mierou deformovateľnosti a tiež Elektrotechnický ústav SAV za bezpaládiový plynový senzor založený na vodivom polymére.

Striebornou medailou bol ocenený vynález Fakulty matematiky, fyziky a informatiky (FMFI) UK v Bratislave - metóda spracovania exhalátov a zariadenie na jej realizáciu. Bronzové medaily získali FMFI UK za vynález Corona Discharge Ion Mobility Time of Flight Mass Spectrometry a Ústav anorganickej chémie SAV za laboratórny žiarový lis ONE. Na vynálezy SAV už boli podané medzinárodné patentové prihlášky.

Vedci si prevezmú ceny na slávnostnom odovzdávaní 9. októbra 2012 počas konferencie Transfer technológií na Slovensku a v zahraničí v Centre vedecko-technických informácií.

V Taipei podpísalo Centrum vedecko-technických informácií SR s Industrial Technology Research Institute oficiálne Memorandum o porozumení, v ktorom obe strany deklarujú záujem rozvíjať spoluprácu v oblasti podpory výskumu, vývoja, inovácií a transferu technológií. Táto dohoda znamená zintenzívnenie kooperácií slovenských a taiwanských výskumných a priemyselných organizácií.

Dosiahnuté úspechy slovenských vynálezov na medzinárodnej pôde dokazujú, že aj na Slovensku sú produkované kvalitné vedecké výstupy, ktoré však často ostávajú "ukryté" pred očami potenciálnych investorov ochotných dané výstupy využiť v priemyselnej praxi.

TASR dnes informovala Michaela Španková zo SAV.
 

Vyberte región